Konsthantverkare

Konsthantverkare

Våra duktiga konsthantverkare ger ett brett utbud med verk i skinn, ull, glas, trä, metall mm.

Gör ett virituellt besök här på hemsidan eller besök oss inne i Jens Jacobsens Hus.


VEM ÄR HANS OCH GUNNEL?


Här kan du läsa vem Hans är, vad Gunnel gör och hur Bergisa får sina idéer. Alla i KIY finns med! Och om du är extra nyfiken så kan du länka dig vidare till bla Lottas instagram och Helenas hemsida.

Mimi Blomstedt

skinnprodukter

Redan på 70-talet tillverkade jag produkter i skinn. Då drev jag en ateljé i Visby och sydde hela klädkollektioner i getmocka och lammnappa.


Idag ligger min ateljé i Jens Jacobsens Hus i Ystad där jag tillverkar exklusiva skinnförkläden för herrar och damer som kan användas lika bra vid grillen, i verkstaden som i trädgården. 


Home stilingsprodukter  - skrivbordsunderlägg, bordstabletter och kuddar - är andra produkter jag  också tillverkar av skinn.

Lotta Franchell

stickade kläder

Jag är uppfödd i ett krukmakeri och kanske var det där det skapades, mitt hantverksintresse.
Jag lockades att pröva flera olika material, medan de textila teknikerna tog över mer och mer.

Nu är jag sedan många år intrasslad i ullgarnet och trivs förträffligt med det.
På en enkel handstickningsmaskin tillverkar jag koftor, tröjor, tunikor, klänningar och sjalar.
Mjuka stillsamma gråtoner samsas med sprakande färgkombinationer.
Specialtillverkade knappar i egen design, sammanfogningar och sparsmakade utsmyckningar
med hjälp av virknålen, ger intressanta upptäckardetaljer för ögat.

Eva Hedberg

träskulpturer, silversmycken

Jag skapar skulpturer i trä och även i ståltråd.
Träskulpturerna gör jag nästan uteslutande i lind. Jag hugger med bildhuggarjärn och skär med täljknivar. Skulpturerna får ofta illustrera en känsla, eller kroppar i rörelse, stiliserat eller detaljrikt.
Även i de väggskåp jag gjort har form och färg varit det centrala. Av ståltråd formar jag figurer, en del som även kan placeras i trädgården. Här använder jag mig av den gamla ”luffarslöjdstekniken”. Ringar, armlänkar, örhängen, hängen och halskedjor gör jag i sterlingsilver.

Bergisa Hildebrand

tovning, ecoprint

I många år har jag odlat mitt intresse för textil. Jag har provat stickning, virkning, vävning, spinning, broderi, knyppling, tovning, färgning och kontaktprint.

Tovning av ull och siden är en av mina absoluta favorittekniker som ger vackra och användbara textilier.

Inspirationen till färgsättning av mina alster hämtar jag från natur och konst.

Lena Hillerström

lammskinnsprodukter

Jag syr i fårskinn med inriktning på traditionell sömnad och folklig tradition. Fårens vackra ull förvandlas till garn eller kardflor, en del färgas för hand men en del förblir i sin naturliga färg. Vissa av de grå eller vita skinnen sys för hand med vaxad lintråd till fälltäcken, västar, kragar, axelvärmare, en boa eller en barnväst bland annat. Skinnhantverken, som ofta sys på beställning, kan dekoreras på hudsidan med tryckta bilder som förväntas föra med sig fruktsamhet, skydd, lycka och rikedom, allt enligt en gammal tradition då bild och symbolvärlden var viktig för människan. Större arbeten som fälltäcken signeras med LMH och årtal eller med mottagarens initialer och årtal.

Gunnel Mårtensson

damastvävning/formgivning

Damasttekniken är för mig ett fascinerande och koncentrerat enmansarbete, möjligheterna oändliga i mönsterskapandet, utmanande med sin problematik, men också klara regler att hålla sig till.
Jag använder ett tunt entrådigt lingarn i varpen. Långsamt inslag för inslag, växer väven fram. En väv som blir till dukar, servetter, tabletter, löpare, bilder, kuddar och dynor. Det är lustfyllt att väva!

Den skönaste känslan i vävningen är när jag använder mitt eget odlade lin som inslag. Lin som jag har odlat på vår gårds mark, ryckt, bråkat, skäktat, häcklat, för att till sist före vävningen spinna på spinnrock.

Lisbet Olin Ranstam

textil, ecoprint

I min textilverkstad i Ystad ägnar jag mig åt ecoprint och färgning med vad naturen erbjuder. Indigo, eukalyptus, rosenblad, ekollon och mycket annat kan komma till användning när jag färgar och trycker sjalar och kläder.
Att färga med växter är en långsam process och medan tygerna ångar i min crock-pot kan jag ägna mig åt annat, t. ex. att brodera. Jag är fascinerad av brunnslock och fotograferar dem var helst jag hittar dem. Därefter photoshoppar jag dem, skriver ut dem på tyg och börjar brodera för att framhäva vissa detaljer och låta andra sjunka undan.

Lena Palmgren

krukmakare

Hos ”Krukmakaren i Ystad” det vill säga hos mig görs ”Tornväktaren”. Den har i alla tider varit den stora Ystadsymbolen. Eftersom varje generation krukmakare i den gamla Apoteksgården sätter sin prägel på den lille väktaren blir den lätt ett samlarobjekt.
I min verkstad har barnen ett stort sommarnöje - möjligheten att själv prova på att dreja.
I Apoteksgården har jag inrett ett keramikmuseum. Här kan du se keramik som tillverkats hos Krukmakaren i Ystad.

Hans Prybil

guldsmed, guld- och silversmycken

Det är kärleken till den fantastiska metallen guld som har tjusat mig som utövare av guldsmedskonsten.


Jag tycker om kontraster och blandar gärna silver och guld i mina alster och likaså ädla stenar och pärlor.

Calle Warfvinge

möbelsnickare

Jag är gammal båtbyggare med examen från Storbritannien. I dag har jag dock bytt ut båtar mot kvalitetstrappor och trämöbler. Här på KIY kan ni se bord, pallar och stolar - alla gjorda utav träd jag själv fäller på min gård i Nävlinge.


Jag blandar gärna olika träsorter i mjuka följsamma former som ger var pall och stol sin unika historia och utseende.

Stine van Wynsberghe

textila bilder

På Konstakademin i Frankfurt/Main lärde jag mig att måla i tempera, men bara kort därefter fick jag av en slump en påse tygbitar. Detta var starten till 60 års skapande och arbete med textila applikationer. Jag har utvecklad en egen teknik och stil och förser mina bilder ofta med texter.

Helena Brahe

keramik, silversmycken

Jag älskar att arbeta med händerna - att känna, skapa och se något växa fram. I min keramik tar jag ofta inspiration från naturen och jag älskar när man kan se och känna struktur i alsterna.


Mina silversmycken är enkla och moderna i sin framtoning. Jag tar ofta hjälp av ordet när jag sätter avtryck på mina smycken.

Öppettider

Måndag - Fredag:  11 - 17

Lördag:  11 - 15

Söndag: stängt

Följ oss

Copyright © All Rights Reserved