Konsthantverkare

Konsthantverkare

Våra duktiga konsthantverkare ger ett brett utbud med verk i skinn, ull, glas, trä, metall mm.

Gör ett virituellt besök här på hemsidan eller besök oss inne i Jens Jacobsens Hus.


VEM ÄR HANS OCH GUNNEL?


Här kan du läsa vem Hans är, vad Gunnel gör och hur Bergisa får sina idéer. Alla i KIY finns med! Och om du är extra nyfiken så kan du länka dig vidare till bla Lottas instagram och Helenas hemsida.

Lotta Franchell

stickade kläder

Jag är uppfödd i ett krukmakeri och kanske var det där det skapades, mitt hantverksintresse.
Jag lockades att pröva flera olika material, medan de textila teknikerna tog över mer och mer.

Nu är jag sedan många år intrasslad i ullgarnet och trivs förträffligt med det.
På en enkel handstickningsmaskin tillverkar jag koftor, tröjor, tunikor, klänningar och sjalar.
Mjuka stillsamma gråtoner samsas med sprakande färgkombinationer.
Specialtillverkade knappar i egen design, sammanfogningar och sparsmakade utsmyckningar
med hjälp av virknålen, ger intressanta upptäckardetaljer för ögat.

Bergisa Hildebrand

tovning, ecoprint

I många år har jag odlat mitt intresse för textil. Jag har provat stickning, virkning, vävning, spinning, broderi, knyppling, tovning, färgning och kontaktprint.

Tovning av ull och siden är en av mina absoluta favorittekniker som ger vackra och användbara textilier.

Inspirationen till färgsättning av mina alster hämtar jag från natur och konst.

Lena Hillerström

lammskinnsprodukter

Jag syr i fårskinn med inriktning på traditionell sömnad och folklig tradition. Fårens vackra ull förvandlas till garn eller kardflor, en del färgas för hand men en del förblir i sin naturliga färg. Vissa av de grå eller vita skinnen sys för hand med vaxad lintråd till fälltäcken, västar, kragar, axelvärmare, en boa eller en barnväst bland annat. Skinnhantverken, som ofta sys på beställning, kan dekoreras på hudsidan med tryckta bilder som förväntas föra med sig fruktsamhet, skydd, lycka och rikedom, allt enligt en gammal tradition då bild och symbolvärlden var viktig för människan. Större arbeten som fälltäcken signeras med LMH och årtal eller med mottagarens initialer och årtal.


Min ateljé Ekholma Lamm har jag här i Jens Jacobsens Hus. Välkommen att kika in!


Gunnel Mårtensson

damastvävning/formgivning

Damasttekniken är för mig ett fascinerande och koncentrerat enmansarbete, möjligheterna oändliga i mönsterskapandet, utmanande med sin problematik, men också klara regler att hålla sig till.
Jag använder ett tunt entrådigt lingarn i varpen. Långsamt inslag för inslag, växer väven fram. En väv som blir till dukar, servetter, tabletter, löpare, bilder, kuddar och dynor. Det är lustfyllt att väva!

Den skönaste känslan i vävningen är när jag använder mitt eget odlade lin som inslag. Lin som jag har odlat på vår gårds mark, ryckt, bråkat, skäktat, häcklat, för att till sist före vävningen spinna på spinnrock.

Lena Palmgren

krukmakare

Hos ”Krukmakaren i Ystad” det vill säga hos mig görs ”Tornväktaren”. Den har i alla tider varit den stora Ystadsymbolen. Eftersom varje generation krukmakare i den gamla Apoteksgården sätter sin prägel på den lille väktaren blir den lätt ett samlarobjekt.
I min verkstad har barnen ett stort sommarnöje - möjligheten att själv prova på att dreja.
I Apoteksgården har jag inrett ett keramikmuseum. Här kan du se keramik som tillverkats hos Krukmakaren i Ystad.

Hans Prybil

guldsmed, guld- och silversmycken

Det är kärleken till den fantastiska metallen guld som har tjusat mig som utövare av guldsmedskonsten.


Jag tycker om kontraster och blandar gärna silver och guld i mina alster och likaså ädla stenar och pärlor.

Stine van Wynsberghe

textila bilder

På Konstakademin i Frankfurt/Main lärde jag mig att måla i tempera, men bara kort därefter fick jag av en slump en påse tygbitar. Detta var starten till 60 års skapande och arbete med textila applikationer. Jag har utvecklad en egen teknik och stil och förser mina bilder ofta med texter.

Helena Brahe

keramik, silversmycken

Jag älskar att arbeta med händerna - att känna, skapa och se något växa fram. I min keramik tar jag ofta inspiration från naturen och jag älskar när man kan se och känna struktur i alsterna.


Mina silversmycken är enkla och moderna i sin framtoning. Jag tar ofta hjälp av ordet när jag sätter avtryck på mina smycken.

Annelise Westlund

Skaparglädjen har alltid funnits i min tillvaro. Det kan vara allt från miljöer till minsta lilla accessoar. Jag arbetar i ekologiska tyger så långt det bara går, som lin, bomull, ull och bambu, och det sedan 2008 då jag formgav/designade dessa ständiga multifunktionella hårband, pannband, scarfs....kärt barn har många namn. De används av alla och vid olika tillfällen.


När jag laborerar med tygerna, färgarna och trådarna får jag en härlig känsla av glädje, balans och trivsel....och som jag då ger vidare till mina användare!


Det känns, som att de ligger i tiden och som ett komplement till allt annat;)

Anna Leon-Nilson

läderprodukter

Jag arbetar i vegetabiliskt garvat läder från Sverige och Italien.


Alla mina föremål är hantverksmässigt tillverkade och handsydda i min atelje´ i Malmö där jag också tillverkar mina stora skålar i läder.

 

Läder är ett levande material och varje del av huden har olika egenskaper som jag måste ta hänsyn till, detta och det handfasta arbetet med det ibland motsträviga materialet inspirerar mej.

 

Jag har i många år arbetat med textil men efter en läderhantverks utbildning i Nyköping har jag helt övergått till läder, jag har dock stor glädje av mina år med handsömnad och mönsterkonstruktion trots att materialen skiljer sig åt.

Åsa Moberg

micromakramé

Jag heter Åsa och har företaget Skogsljus.

Smyckena gör jag i knuttekniken micromakramé och använder mig av olika ädelstenar. Jag skapar intuitivt så varje smycke blir unikt.

Utöver smyckena gör jag även ullmantlar i olika färg och längd.


Jag finns i Skåne-Tranås och har ett showrum för visning av mina smycken mm.

Calle Warfvinge

möbelsnickare

Jag är gammal båtbyggare med examen från Storbritannien. I dag har jag dock bytt ut båtar mot kvalitetstrappor och trämöbler. Här på KIY kan ni se bord, pallar och stolar - alla gjorda utav träd jag själv fäller på min gård i Nävlinge.


Jag blandar gärna olika träsorter i mjuka följsamma former som ger var pall och stol sin unika historia och utseende.

Mattias Schuster

konst i trä

Jag jobbar med trä som hobby och gillar allra bäst att svarva i trä, färskt eller torkat. Det som kommer ur svarven är oftast skålar eller serveringsfat.

Jag använder enbart material från träd som dött, trillat själv eller tagits ner för att inte skada byggnader eller människor.

Skålarna/faten jag svarvar ser jag gärna  används i vardagen till tex sallad, grönsaker, popcorn, frukt, godis, ost.

Naturen står för konsten, jag bara tar fram det med hjälp av mina verktyg.

Mimi Blomstedt

skinnprodukter

Redan på 70-talet tillverkade jag produkter i skinn. Då drev jag en ateljé i Visby och sydde hela klädkollektioner i getmocka och lammnappa.

De senaste tiden har jag haft min ateljé i Jens Jacobsens Hus i Ystad där jag tillverkat exklusiva skinnförkläden för herrar och damer som kan användas lika bra vid grillen, i verkstaden som i trädgården. 


Efter ca 50 år i modebranchen tackar jag för mig men säljer mina produkter på KIY så länge lager finns.