Gunnel Mårtensson

GUNNEL MÅRTENSSON
damastvävning/formgivning

Dahlåkra, Hammar, Hammarsvägen 46
271 75 Glemmingebro
070 224 86 85

Damasttekniken är för mig ett fascinerande och koncentrerat enmansarbete, möjligheterna oändliga i mönsterskapandet, utmanande med sin problematik, men också klara regler att hålla sig till.
Jag använder ett tunt entrådigt lingarn i varpen. Långsamt inslag för inslag, växer väven fram. En väv som blir till dukar, servetter, tabletter, löpare, bilder, kuddar och dynor. Det är lustfyllt att väva!

Den skönaste känslan i vävningen är när jag använder mitt eget odlade lin som inslag. Lin som jag har odlat på vår gårds mark, ryckt, bråkat, skäktat, häcklat, för att till sist före vävningen spinna på spinnrock.
Genom att skörda linet i olika mognadsstadier och använda varierande rötningssätt blir det oändligt många naturliga nyanser i den färdiga lintråden.

Som formgivare har jag skapat ”Gästhandduk Dahlåkra” och linneserierna ”Ystad” och ”Rosenrankan”. Linneserierna innehåller allt du kan önska för en smakfull och elegant dukning i damast. Ystadmönstret vävs även som handduk. Mönstren finns i flera olika färger och vävs i hellinne i Värmland på anrika Klässbols Linneväveri.

Comments are closed.