Ullkonster för kropp och själ – en utställning i tovad ull

IMG_1893Kläder och hattar som konstverk, det är temat för utställningen i galleriet hos Konsthantverkarna i Ystad. Det är CARIN ELOFSSON, boende och verksam i Tomelilla, som bjuder på unika färgstarka kläder och galna hattar – konst att vara fin i.

– Att arbeta i tovad ull, ger en stor konstnärlig frihet. Det är absolut inte materialet som sätter gränserna för skapandet och den konstnärliga utvecklingen. Utmaningen är att ta tillvara materialets otroliga möjligheter, och ge det en både konstnärlig och praktisk dimension, säger Carin. Det är fascinerande att skapa ett unikt konstverk man kan gå klädd i, och som också fungerar som klädesplagg. Det skall vara vackert, funktionellt och unikt.

Genom att använda sig av tovning som teknik, uttrycker sig Carin Elofsson både två- och tredimensionellt, beroende på vad hon vill skapa. Hon målar och skulpterar med ullen, och hon tar hjälp av andra material som ullen vill gå i symbios med – nuno-teknik. I denna teknik gör hon kläder i ull och siden, som ser ut som utsökta målerier. Om slutresultatet skall bli tunt och elegant eller tjockt och varmt beror på vad det färdiga plagget skall ha för funktion.

Carin började med hattar när hon lärde sig att tova i slutet på 90-talet, och de har fått följa med hela vägen. En hatt kan se ut på så många sätt, och den skall sticka ut, ofta rent bokstavligt, i alla fall om Carin får bestämma. Det blir man varse på denna utställning, som pågår t o m. 16 juli.

Bakom sig har Carin Elofsson ett antal utställningar, både separata och samlingsutställningar varav flera jurybedömda. Och hon är sedan flera år en etablerad konstnär, med sin bas på Österlen.

Galleriet som finns i gatuplanet i butiken i Jens Jacobsens hus är öppet mån – fre 11-18, lör 10-15 (långlör 10-16) samt sön 12-16.

Välkomna!IMG_1896

This entry was posted in Galleriet. Bookmark the permalink.

Comments are closed.