Träsniderier

Ulf Bolander är vår nästa utställare. På lördag 10 november, 10-15, är det vernissagedags.

noshörningar

Ulf Bolander är en trätäljare från Nora.

-”Det är först på senare år som jag börjat tälja figurer. Men lusten att forma i trä har legat och grott länge. Tidigare har det mest handlat om grovsnickeri, men nu täljer jag figurer i lindträ, helst skogslind. – Hur många är det som har huggkubbe och en täljhäst i vardagsrummet och sprätter spån omkring sig? Under vinterhalvåret är det nästan som terapi att sitta i stugvärmen och skräpa ner i ”finrummet”.

Materialet hittar han på välsorterade sågfabriker som säljer färdigsågade plankor i lind.
Först ”grovsågar” han ämnen med bandsåg efter egna mallar. Därefter formar han med yxa, skölp och finbladig kniv. Absolut inget slippapper. Vassa skärverktyg ger släta fina ytor, som fasetter, och det blir mer liv i figurerna. Ulf målar sen med linoljefärg och ibland akrylfärg.

Ulf säljer sina figurer via Konsthantverkarna i Örebro och under Ljusstråk (en kulturslinga i Nora).

Inspirationskällor är:

-Axel Petersson, ”Döderhultarn”, som har sin egen karakteristiska grovhuggna stil.

-Mikael Nilsson, Linköping, med sina korpar, skator, kråkor, hästar och människofigurer.. Han jobbar snabbt och har hittat ett eget uttryck där han ”bänder” loss träspånen med tjäckelyxa och skölp.

– Martin Stenström (död 2000) som bodde i en enkel stuga utan el i Jutsavaara utanför Gällivare. Han täljde figurer som beskrev samernas liv.

Varmt välkomna!

This entry was posted in Butiken. Bookmark the permalink.

Comments are closed.