Keramikutställning

Britta Leverin – i galleriet just nu.

3BURKhöjd24cm”Det ser ut som om den legat i jorden i tusentals år”

Så beskrev en vän till Britta hennes sågspånsbrända keramik. Det är så hon vill ha den: en rå yta med mörka, lite smutsiga toner, grovt och kantigt. Och vackert.

Britta använder vit chamotterad stengodslera. Hon drejar, trycker, bankar, slår och formar till fat, skålar och burkar. De ska vara jämnt ojämna. Inga egentliga bruksföremål, ytan är skrovlig och porös.

I ett oljefat varvar hon sina alster med sågspån. Till viss del påverkar hon ytan, bland annat genom att linda koppartråd som kan ge färg, tejpa partier som hon vill behålla vita, men mycket avgörs av slumpen.  Överraskande. Ledsamt. Glädjefyllt. I alla fall alltid spännande att se slutresultatet.

Britta har skapat keramik de senaste fyra decennierna, deltagit i workshops i Danmark, Italien, Japan och USA. Britta säger att arbeta tillsammans med och möta fantastiska keramiker från hela världen, att ta del av allas kreativitet och uttryck har varit oerhört lärorikt. Många oförglömliga möten med roliga minnen har blivit grogrund till livslång inspiration.

Utställningen pågår till 1 september.

Varmt välkomna!

 

 

This entry was posted in Butiken. Bookmark the permalink.

Comments are closed.